2010. július 31., szombat

Anyukám májpuffancsa

Gyerekkoromban nagyon finnyás voltam. Általános iskolába be is hívták anyukámat, hogy: "Mi az hogy a gyerek még a rántott húst sem eszi meg?" Anyu erre csak annyi tudott mondani: "Otthon sem eszi." Talán volt 10 féle étel, amit megettem és ezt kellett cserélgetni. Szerencsére ezen már túl vagyunk és szinte mindent meg eszek (kivéve jó pár zöldséget...).
A májjal is így volt ez régen. Egyetlen egy elkészítési módon ettem meg, és az ez:


Hozzávalók: 1/2 kg csirkemáj (leturmixolva, vagy kés lapjával szétnyomkodva), 1 vöröshagyma (apróra vágva), 3-4 kiskanál fokhagymapüré, majoranna (egyéb zöldfűszer ízlés szerint), bors, só, 2 tojássárgája, 2 tojásfehérje (habbá verve), 6-7 evkanál zsemlemorzsa, bő olaj a sütéshez

Elkészítés:
1. A májat, a fokhagymát, hagymát, zsemlemorzsát, tojássárgáját összekeverjük, ízesítjük borssal, sóval, zöldfűszerekkel, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjét és állni hagyjuk, letakarva hűtőben, 20-30 percig.
2. Egy edényben olajat melegítünk. Ha elég forró kanál segítségével, beleadagoljuk a májat és kisütjük. (Vigyázat nagyon gyorsan sül!)

2010. július 23., péntek

Gombás-sonkás rizs

Imádom a rizst! Sajnos párom nem annyira, így a legtöbb ételhez kétféle köretet szoktunk készíteni: neki tésztát, nekem rizst (a krumpliban megegyezzünk). A rizottót viszont ő is szereti, de általában, ha hús levest készítünk 2 napnál tovább nem marad meg (párom nagyon leveses, én nem annyira). Amúgy sem nagyon szeretem csinálni, mert túl macerás számomra. Viszont ez az étel közel hasonlóan finom, de jóval egyszerűbb az elkészítése.


Hozzávalók: 1 kis doboz tejszín (300 ml), 300 ml rizs, kb. 300 ml víz, gomba (szeletelve), sonka (kisebb kockákra vágva), 2-3 újhagyma (zöldjével együtt karikára vágva), bors, só, petrezselyem, 1-2 kiskanál fokhagymapüré, olaj, reszelt sajt

Elkészítés:
1. Egy edénybe olajat öntünk, hozzáadjuk a rizst, a gombát, a sonkát, az újahgymát, a fokhagymapürét, majd jól átpirítjuk.
2. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, jól összekeverjük, majd a vizet (inkább kevesebbet öntsünk a megadott mennyiségnél és később pótoljuk, ha kell). Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemmel megszórjuk.
3. Letakrava, kis lángon főni hagyjuk. Időnként nézzünk rá, keverjük át, ha rizs nagyon kemény, adjunk hozzá még vizet. Ha a rizs puha, keverjünk hozzá egy kevés reszelt sajtot.
4. Tálalásnál a tetejére szójunk reszelt sajtot.

2010. július 20., kedd

Saslik Miju módra

De akár mondhatnánk azt is, hogy Brassói Miju módra.
A minap eléggé meleg volt és különösebben nem volt kedvünk nehéz ételt enni.
Tele voltunk finom, friss zöldségekkel, a tzatziki is már tegnap este óta pihent a hűtőben, hát gyorsan összeütöttem a könnyed vacsorát.


Hozzávalók: 1/2 kg hús (kisebb kockákra vágva), zsírszalonna (kockára vágva), 1 nagy vöröshagyma (kockákra vágva), 3-4 paradicsom (kockákra vágva), 1 kaliforniai paprika (kockákra vágva), 3-4 újhagyma (szeletelve, zöldjével együtt), 1/2 kígyóuborka (kockákra vágva), koriander, majoranna, mustámag, chillipor, 1-2 kiskanál fokhagymapüré, őrölt fekete bors, só, pirospaprika, főszerköméy, olaj,

Elkészítés:
1. Egy edénybe a szalonnát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a húst, a fűszereket és jól átsütjük (ha a szalonna nem engedett elég zsírt, kevés olajat öntsünk alá). Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a vöröshagyma kockákat is.
2. Ha a hús elég puha, mehet bele a többi zöldség, nem kell sokáig főzni, hogy a paradicsom kemény maradjon.
3. Kockákra vágott sült burgonyával, ízlés szerint savanyúsággal kínáljuk.

2010. július 19., hétfő

Mézes sült hagyma

Talán már említettem, hogy Angliában rettentően sok főző műsor látható a tv-ben. (Ennek talán az az egyik oka, hogy az angolok, nem nagyon szeretnek főzni. Inkább a gyors éttermekben megveszik a hamburgerüket, vagy a rántott csirkéjüket, esetleg a supermarketekben a kész ételeket, amiket aztán már csak mikro-ba kell tenni és már lehet is enni.)
A River Cottage egyik részében láttuk L-el ezt a receptet és rögtön meg tetszett. Sajnos, mire odajutotunk, hogy megcsináljuk már nem nagyon emlékeztünk a teljes elkészítésre... Összesen annyi maradt meg, hogy kell hozzá méz, hagyma és sütőben megsütjük...
Azóta sem találtam meg az eredeti receptet (pedig bőszen keresem), de végül ez a változat szokott nálunk az asztalra kerülni:


Hozzávalók: 3-4 nagyobb vöröshagyma (negyedekre vágva), 2-3 evőkanál méz, 1-2 evkanál mustár, 1 evőkanál chillipaszta, 1-2 evőkanál kínai ecet (vagy balzsamecet), bors, olaj

Elkészítés:
1. Egy edényben olajat melegítünk, beletesszük a hagymákat, kicsit átpirítjuk.
2. Meglocsoljuk mézzel, hozzáadjuk a chillipasztát, az ecetet, a mustárt, borsozzuk, majd az egészet addig főzzük, míg a hagyma megpuhul.

Tipp: mi általában füstölt sült hallal és rizzsel szoktuk enni, de a képen lazac saslikkal látható.

2010. július 11., vasárnap

Vadas

Ez az étel szintén párom nevéhez fűződik, a mi konyhánkban.
Bár valaha a Gundel tankönyvől tanítottak főzni (igen, akkoriban, kamasz fejjel, nemigazán érdekelt a dolog ^-^) és még meg van valahol az az eszméletlenül nehéz tanköny (amit ráadásul egy héten egyszer magammal is kellett volna cipelnem suliba!), valahogy mégis úgy volt az emlékezetemben, hogy ez egy bonyolult dolog és egyszerűbb megvenni a Knorr port és megcsinálni.
Első alkalommal, mikor megcsináltam L-nek, azt mondta ez nem vadas...
Hát jó... Akkor mutasd meg milyen!
Aztán megfőzte nekem a saját receptje alapján és akkor jöttem rá, hogy tényleg más az íze, és valójában mégsem olyan bonyolult az elkészítése, mint, ahogy én emlékeztem rá...
L így csinálta:


Hozzávalók: 2-3 evőkanál cukor, 1,5-2 dl mustár, 20-30 dkg sárgarépa, 1 fehérrépa, 1/4-1/2 zeller, só, fehér bors, 0,5-1 dl fehérbor, 2-4 szelet marhahús, víz, 1 kis doboz tejföl

Elkészítés:
1. A cukrot megkaramellizáljuk.
2. Vízzel felöntjük, hozzáadjuk a további hozzávalókat (a víz minimum lepje el a zöldségeket).
3. Beletesszük a húst is, majd másfél-két órán keresztül főzzük. Kivesszük a húst és a zöldségeket a lével együtt összeturmixolju, majd hozzáadjuk a tejfölt és jól összekeverjük.
4. Előre kifőzött spagetti tésztával kínáljuk.

Újra a Blogger-en!!! ^-^

Az elmúlt pár (kb. 30) napban nem tudtam sajnos írni a blogot, mert a T-Mobil-t még megkellett győzni arról, hogy elmúltam 18 éves... Ez idő alatt sajnos én is csak külső szemlélőként tudtam nézegetni az oldalt.
Viszont tapasztaltam, hogy új fejlesztések történtek a Blogger életében, amit még nem tudtam teljesen áttanulmányozni, de amit kész leszek a friss recept közléssel, neki is látok.
Az eddig eltelt idő arra is alkalmas volt, hogy egy kicsit újra fejlesztettem a zöldfűszeres kertemet (ami mióta kijöttünk Angliába teljesen megszűnt...). Ez egyelőre még csak az alap, de igyekszem tovább növelni a kiskertemet ^-^


(koriander, bazsalikom, snidling)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...