2011. június 26., vasárnap

Tonhalas tészta paradicsommal

Hála az égnek mindketten nagyon-nagyon szeretjük a halat (anyukám már nem annyira). Most mégis azt vettem észre, hogy szinte egy halas recept sem szerepel még az oldalon. Hát akkor gyorsan pótoljuk ^-^



Hozzávalók: 2 doboz tonhal konzerv, 4-5 db paradicsom (felkockázva), 2-3 evőkanál paradicsompüré, 10-15 db fokhagymával töltött olívabogyó (lehet sima is, felkarikázva), 1-2 kiskanál fokhagymapüré, 1 vöröshagyma (apróra vágva), bors, bazsalikom, oregano, majoránna, olaj, esetleg kevés víz,

Elkészítés:
1. A tonhal levén és egy kevés olajon megpirítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk az olívabogyót és 1 percig tovább pirítjuk.
2. Rádobjuk a tonhalat, fűszerezzük és 1-2 percig átforgatjuk a hagymával. Hozzáadjuk a fokhagyma- és paradicsompürét, a paradicsomokat, jól átkeverjük, hogy mindenhol érje a halat, majd kevés olívabogyólével felöntjük és addig főzzük, míg a paradicsom megpuhul és levet enged (ha szükséges adjunk hozzá egy kevés vizet).
3. Az egészet összeforraljuk, majd bármilyen főtt tésztával kínáljuk, tetejére szórhatunk reszelt sajtot.

2011. június 24., péntek

Kukoricás-krémes csirke

Itt van újra a nyár! Bár nálunk eddig folyamatosan szakad az eső, vagy erősen fúj a szél, vagy egyszerre mindkettő, de valahogy még is a könnyű ételeket kívánom.
Tegnap úgy volt párom főz. Huh... nem kell megint gondolkoznom, hogy mi legyen a vacsi ^-^ Végül 5 után mégis telefonált, hogy sokáig fog dolgozni. Még sem várhatom el, hogy haza jön fáradtan, későn és még süssön is nekem!? (Férfi ^-^ Jobban kedveli a sütést, mert azt hiszi, hogy ha mindent beledobál egy tepsibe és a sütőbe rakja, hamarabb végez ^-^)
Már nem volt sok idő gondolkozni és a hűtő is eléggé kongott az ürességtől, így készült ez a gyors és egyszerű vacsora.


Hozzávalók: 1/2 kg csirkemell filé (vékony csíkokra szeletelve), 6-7 újhagyma (zöldjével együtt karikázva), 1 doboz csemege kukorica konzerv, 1 doboz sajtkrém, 1-2 teáskanál fokhagymapüré, olaj, bors, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, oregano, kevés víz vagy tej,

Elkészítés: 
1. Kevés olajon a fűszerekkel és a fokhagymával megpirítjuk a csirkét, majd hozzáadjuk a hagymát, a sajtkrémet és felöntjük kevés tejjel, vagy vízzel, hogy a szósz még sűrű maradjon (amit mi vettünk sajtkrém nagyon kemény és kicsit száraz is volt, ezért volt erre szükség).
2. Hozzáadjuk a kukoricát és jól összefőzzük az egészet.
3. Főtt tésztával vagy rizzsel kínáljuk.

2011. június 21., kedd

Pizza szósz

Az én véleményem az, hogy a pizza készítés lelke: a szósz!
A lényeg, hogy ne spóroljunk vele! Legyen csak minél több belőle.



Hozzávalók: 3-4 evőkanál paradicsompüré, 3-4 teáskanál fokhagymapüré, 1 vöröshagyma (apróra vágva), chillipor, bazsalikom, oreganó, majoranna, bors, olívaolaj, víz, esetleg cukor

Elkészítés:
1. Egy serpenyőbe kevés olajat öntünk és megpirítjuk rajta a hagymát (bevallom ez az a lépés, amit én mindig kihagyok, ugyanis a feltét között mindig van hagyma), hozzáadjuk a paradicsompürét és a fokhagymapürét, majd kevés vízzel felengedjük és összefőzzük.
2. Ízlés szerint chilliporral, bazsalikommal, oregánóval, majorannával és borssal fűszerezzük. Ha a szósz nagyon savanyú, kevés cukorral ízesíthetjük.

Tipp: én mindig a tészta legszélére is kenek a szószból. 1., nem szárad meg a széle annyira, 2., így biztos, hogy az is elfogy és nem a kukában végzi ^-^

Pizza tészta (ahogy Anyukámtól tanultam)

Nem gasztroblog, a gasztroblog, ha ez a recept nem kerül fel legalább egyszer az oldalra. Eddig legalábbis úgy láttam mindenki felrakja a saját módszerét. Hát akkor innen sem hiányozhat!
Nem tudom ki hogy van vele, de én nagyon imádom a pizzát, és szerintem még nagyon sokan vannak ezzel így. Párom is szereti, bár Ő inkább a vékony tésztásat. A pizza az egyik legsokoldalúbb étel, és talán az egyik legkisebb költségű is (feltéttől függően). Nem rajongunk viszont a kész bolti pizzákért... Általában elég drágán adják, ahhoz képest, hogy a feltét és a sajt, csak hébe-hóba, itt-ott található meg rajta véletlenül... A pizzázók pedig még drágábbak... Igazából szeretem is csinálni és ilyenkor tényleg az kerül rá és annyi, amit és amennyit szeretnék. Az tény, hogy nem kevés időt kell rászánni, de valójában még sem olyan nagy idő, hiszen, míg a tészta kel nyugodtan foglalkozhatunk bármi mással és a többi sity-suty elkészül ^-^
Többféle recept létezik, de én még mindig az anyukámtól tanult dupla kelesztéses módszerhez ragaszkodom.


Hozzávalók: (32 cm-es tepsihez): 20 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál élesztő, 3-4 teáskanál liszt, 2-3 evőkanál olíva- vagy kukoricaolaj, ½ bögre langyos víz

Elkészítés:
1. Egy bögrébe 3-4 teáskanál lisztet, cukrot, élesztőt teszünk és a langyos vízzel elkeverjük, majd meleg helyen, letakarva felfuttatjuk (akkor jó, ha megemelkedett a masszánk és habos).
2. Egy nagy tálba lisztet öntünk, hozzáadjuk az élesztőt, olajat és összedolgozzuk tésztává, ha igényli egy kevés vizet is adjunk hozzá. Majd szintén meleg helyen, letakarva kelesztjük, amíg láthatóan megváltozik a tészta mérete (ez min. 1 órát vesz igénybe, úgyhogy addig felszeletelhetjük a feltéteket, ha szükséges és még mindig marad időnk megnézni a kedvenc sorozatunkat, vagy bármi másra).
3. Ha kész (ekkor a sütőt bekapcsolhatjuk 180-200 fokra), tenyerünk szélével a tészta közepétől nyújtjuk a széle felé (nem lefelé!), tepsibe helyezzük, tetejét villával megszurkáljuk, hogy sütés közben a felesleges gázok eltávozzanak belőle.
4. Tetejét pizza szósszal megkenjük, ráhelyezzük a feltétet, reszelt sajtot és 20-30 percig sütjük.

2011. június 17., péntek

Spagetti tejszínes-rákkal

Ezt a receptet itt Angliában fejlesztettük ki. Otthon soha nem vettünk koktélrákot. Eléggé válogatós vagyok és mivel ezzel a tulajdonságommal tisztában is vagyok, az olyan dolgokkal, amik nem tetszenek valamiért nagyon óvatosan bánok. Inkább azt szoktam mondani, hogy ne vegyük meg, csak ha párom hajlandó megkóstolni, vagy ha Ő már ismeri és szereti. De ezzel úgy voltunk csak nem lehet rossz. A halakat is szeretjük, biztos hasonló. Meg is vettünk egy zacskónyit első alkalommal, aztán tároltuk a mélyhűtőben és gondolkoztunk: De hogy csináljuk meg? Végül is ez lett belőle...


Hozzávalók: 1/2 csomag spagetti, esetleg penne tészta (kifőzve), 20-25 dkg koktél rák, 1-2 kiskanál fokhagymapüré, 1 doboz főzőtejszín, bors, újhagyma vagy snidling (zöldjével együtt felkarikázva), olaj, 1-2 evőkanál liszt, reszelt sajt, esetleg tej vagy víz

Elkészítés:
1. A rákot kevés olajon megpirítjuk (nem kell sokáig, mert nagyon gyorsan megkeményedik), a borssal és a fokhagymával.
2. Lisztet szórunk rá, simára keverjük, majd felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a petrezselymet, újhagymát és jól összeforraljuk. (Ha nagyon híg a szósz, liszttel tovább sűríthetjük, ha nagyon sűrű vízzel vagy tejjel hígíthatjuk.)
3. Tálalásnál a tészta tetejére öntjük a szószt és reszelt sajttal megszórjuk.

2011. június 4., szombat

Salsa és tejfölös szósz

És persze hogyan is ehetnénk a tortillánkkal, ha nincs hozzá finom csípős és hideg szószunk?
Természetesen ezek a szószok akár chipshez és egyéb finomságok mártogatására is megfelelnek, egy-egy baráti összejövetel alkalmával.


Salsa szósz
Hozzávalók: 4 evőkanál paradicsompüré (vagy igazi paradicsom, ekkor a víz elhagyható, de nekem most csak 1 db paradicsomom volt itthon, az pedig felszeletelve a húshoz raktam), 8 evőkanál víz, 3-4 evőkanál olívaolaj, 1-2 fej vöröshagyma, 1-2 teáskanál fokhagymapüré, chillipor, őrölt koriander mag, fekete bors, őrölt rozmaring, 2-3 teáskanál citrom-, vagy lime lé,

Elkészítés:
1. Mindent pakoljunk bele a robotgépbe (vagy kézi mixerrel is csinálhatjuk) és pár percig dolgozzuk össze.
2. Tálalásig, lefedve hagyjuk hűtőben állni.

Tejfölös szósz
Hozzávalók: 1 doboz tejföl, 1-2 teáskanál fokhagymapüré, snidling hagyma (apróra vágva), őrölt fekete bors

Elkészítés:
1. Keverjük el a tejfölt a fokhagymával és a snidlinggel és hagyjuk tálalásig hűtőben állni.

Mexikói fűszerezésű csirkecsíkok

Legutóbbi vásárlásunk alkalmával vettünk saláta keveréket, ugyanis a mélyhűtőben még mindig ott pihen egy adag lazac, a sütésre várva. Gondoltam remek lesz salátával... Közben el telt pár nap és még mindig nem került szegényre sor, de viszont nem szerettem volna, ha megromlik a saláta. Így összeütöttem egy "könnyű" tortilla vacsorát.
A tésztát is házilag készítettem, de azt nem adnám tovább, mert a végeredmény sokkal inkább a pakisztánok chupatijára emlékeztet, viszont a többivel megvoltunk elégedve ^-^


És ez lett a végeredmény

Hozzávalók: ½ kg csirkemellfilé (nagyon vékony csíkokra vágva), chillipor, őrölt rozmaring, őrölt koriander mag, gyömbér, őrölt kömény, őrölt mustár mag, fokhagyma, cayenne bors, fekete bors, kurkuma, olaj

Elkészítés:
1. Kevés olajat öntünk egy tálba, hozzáadjuk ízlés szerint a fűszereket és jól elkeverjük.
2. Beletesszük a csirkecsíkokat és jól átkeverjük, majd letakarjuk az edényt és min.20 percig a hűtőben hagyjuk állni.
3. Egy serpenyőben olajat melegítünk és jól átsütjük benne a csirkét.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...