2010. augusztus 29., vasárnap

Tartármártás

Emlékszem gyerekkoromból, anyukám egyszer megpróbált csinálni házilag majonézt. Hát ez annyi ideig tartott, hogy úgy döntött, maradunk a késznél. Erre visszaemlékezve, mikor L először mondta nekem, hogy csinál majonézt, rögtön tiltakozásba kezdtem, hogy az nagyon sok idő és inkább ne vesződjön vele. Csak mosolygott és azt mondta: "Majd meglátod!". Végül meg is láttam, hogy tényleg nem olyan hosszú idő!


Hozzávalók: 2 tojássárgája, 3-4 evőkanál mustár, olaj, cukor, bors, fehérbor vagy csemegeuborka lé, só, tejföl

Elkészítés:
1. Egy edényben a tojássárgájához adjuk a mustárt és jól összekeverjük.
2. Ezután az olajat keverjük hozzá óvatosan, hogy a mustáros tojásos massza fokozatosan felvegye az olajat.
3. Végül ízesítjük fehérborral vagy csemegeuborka levével, sóval, borssal, cukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt.

Tipp: ha kihagyjuk a tejfölt, borsot, fehérbort vagy uborkalét, nagyon finom majonézt kapunk.

2010. augusztus 12., csütörtök

Rakott burgonya (kicsit másképp)

Persze, hogy másképp! Minden egy kicsit másképp van!
Valaki így csinálja, valaki úgy... A gulyás levest is mindenki másképp csinálja, a saját ízléséhez formálja. Ezért írom le, ahogy anyukámtól ellestem, és egy kicsit még én is variáltam rajta (anyu eredetileg nem sütőben, hanem tűzhelyen sütötte).
Mennyiséget nem írok, mert ezt inkább döntse el mindenki magának (igazából én is csak úgy tudom, hogy mindig ugyan abban a jénaiban sütöm és mindig ugyan azt a lábast rakom tele krumplival ^-^).

 
Hozzávalók: burgonya, tojás, 1 fej vöröshagyma (félkarikákra vágva), zsír- vagy bacon szalonna (kockákra vágva), 2 nagy doboz tejföl, bors, kevés vaj, reszelt sajt

Elkészítés:
1. A burgonyát héjában, vízben puhára, a tojást keményre főzzük, majd karikákra vágjuk.
2. A szalonnát átpirítjuk, tányérra szedjük, majd a megmaradt zsírban a hagymát is puhára sütjük.
3. Egy tepsi alját vékonyan kikenjük vajjal, majd betakarjuk a burgonya karikák felével. Erre jön a tojás, a szalonna, a hagyma, majd az egyik doboz tejföl. Kicsit borsozzuk, táterítjük a maradék burgonyát, tetejére pedig a másik doboz tejföl kerül.
4. Sütőben közepes hőfokon 10-15 percig sütjük, majd megszórjuk reszelt sajttal és addig hagyjuk még a sütőben, míg a sajt szépen megolvad a tetején.

Tipp: a hagyma és a szalonna elhagyásával kitűnő köretet kapunk (Francia rakott burgonya).

2010. augusztus 4., szerda

Szecsuáni stílusú csirke és paprika

Újabb finom, zöldséges étel receptjét írom le, ami csak enyhén csípős.


 
Hozzávalók: 1/2 kg csirkemell (kockákra vágva), 2 evőkanál kukoricaliszt, 3 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál kínai ecet, 1 kaliforniai paprika (csíkokra vágva), 1 sárgarépa (vékony csíkokra vágva), víz, olaj
Páchoz: 1 evőkanál szójaszósz, chillipor

Elkészítés:
1. A páchoz szükséges anyagokat összekeverjük egy edényben, majd hozzáadjuk a hús kockákat és letakarva kb. 30 percig állni hagyjuk, hűtőben.
2. Keverjük össze a szójaszószt, ecetet, kukoricalisztet egy kevés vízzel és tegyük félre.
3. Melegítsünk wokot, majd öntsnk bele kevés olajat, öntsük hozzá a húst a páclével együtt, 2-3 percig pirítsuk. Sedjük ki papírtörlőre és tegyük félre.
4. Ha nagyon kevés az olaj adjunk hozzá még egy keveset, majd tegyük bele a paprikát és a répát és pár percig pirítsuk. (Kicsit puhuljon a répa, de még ropogós maradjon.)
5. Tegyük vissza a húst, adjuk hozzá a szójaszószos, ecetes, kukoricalisztes vizet és jól forraljuk össze.

2010. augusztus 3., kedd

Rák és kukorica leves

Ismét egy könnyed, nyári étel receptjével jelentkezem. Egyszerű és tényleg nagyon könnyű ^-^


Hozzávalók: 1 liter víz, 1 doboz kukoricakonzerv, 10-15 dkg koktélrák, 3 evőkanál kukoricaliszt elkeverve 3 evőkanál vízzel, 1-2 egész tojás (felverve), só, bors, koriander, snidling

Elkészítés:
1. Tegyük fel a vizet egy lábasban a tűzre. Ha forr a víz, adjuk hozzá a kukoricát és a rákot, 2-3 percig hagyjuk főni.
2. Adjuk hozzá a kukoricalisztes vizet, majd lassan csurgatva a tojást, miközben a levest folyamatosan keverjük.
3. Sózzuk, borsozzuk, ízesítsük korianderrel, majd hagyjuk kb. 10 percig rotyogni.
4. Tálalásnál szórjuk meg a tetejét snidlinggel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...