2011. június 21., kedd

Pizza tészta (ahogy Anyukámtól tanultam)

Nem gasztroblog, a gasztroblog, ha ez a recept nem kerül fel legalább egyszer az oldalra. Eddig legalábbis úgy láttam mindenki felrakja a saját módszerét. Hát akkor innen sem hiányozhat!
Nem tudom ki hogy van vele, de én nagyon imádom a pizzát, és szerintem még nagyon sokan vannak ezzel így. Párom is szereti, bár Ő inkább a vékony tésztásat. A pizza az egyik legsokoldalúbb étel, és talán az egyik legkisebb költségű is (feltéttől függően). Nem rajongunk viszont a kész bolti pizzákért... Általában elég drágán adják, ahhoz képest, hogy a feltét és a sajt, csak hébe-hóba, itt-ott található meg rajta véletlenül... A pizzázók pedig még drágábbak... Igazából szeretem is csinálni és ilyenkor tényleg az kerül rá és annyi, amit és amennyit szeretnék. Az tény, hogy nem kevés időt kell rászánni, de valójában még sem olyan nagy idő, hiszen, míg a tészta kel nyugodtan foglalkozhatunk bármi mással és a többi sity-suty elkészül ^-^
Többféle recept létezik, de én még mindig az anyukámtól tanult dupla kelesztéses módszerhez ragaszkodom.


Hozzávalók: (32 cm-es tepsihez): 20 dkg liszt, 1 teáskanál cukor, 2 teáskanál élesztő, 3-4 teáskanál liszt, 2-3 evőkanál olíva- vagy kukoricaolaj, ½ bögre langyos víz

Elkészítés:
1. Egy bögrébe 3-4 teáskanál lisztet, cukrot, élesztőt teszünk és a langyos vízzel elkeverjük, majd meleg helyen, letakarva felfuttatjuk (akkor jó, ha megemelkedett a masszánk és habos).
2. Egy nagy tálba lisztet öntünk, hozzáadjuk az élesztőt, olajat és összedolgozzuk tésztává, ha igényli egy kevés vizet is adjunk hozzá. Majd szintén meleg helyen, letakarva kelesztjük, amíg láthatóan megváltozik a tészta mérete (ez min. 1 órát vesz igénybe, úgyhogy addig felszeletelhetjük a feltéteket, ha szükséges és még mindig marad időnk megnézni a kedvenc sorozatunkat, vagy bármi másra).
3. Ha kész (ekkor a sütőt bekapcsolhatjuk 180-200 fokra), tenyerünk szélével a tészta közepétől nyújtjuk a széle felé (nem lefelé!), tepsibe helyezzük, tetejét villával megszurkáljuk, hogy sütés közben a felesleges gázok eltávozzanak belőle.
4. Tetejét pizza szósszal megkenjük, ráhelyezzük a feltétet, reszelt sajtot és 20-30 percig sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...