2010. április 14., szerda

Alapanyagokról és helyettesítésükről néhány szóban

Nos, a mai bejegyzést arra szánom, hogy megpróbálom összeszedni a dolgokat, amit a kínai és egyéb ázsiai ételek elkészítéséhez használnak és ahol lehetséges, megpróbálom hozzá írni a helyettesítésükre leginkább alkalmas dolgokat is. Természetesen vannak helyek, ahol be lehet szerezni az igazit is. A legtöbb hipermarketben már lehet kapni szójaszószt, különböző fűszereket, na és persze a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget és egyéb mást is, de ha valamit még sem, akkor nyugodt szívvel ajánlom a Vámház körúti Nagycsarnokban, az alsó szinten az Ázsia Bt-t, ahonnan már online is lehet rendelni.
Mivel nagy valószínűséggel úgy sem jut most hirtelen minden az eszembe, ezért megpróbálom azokkal a dolgokkal kezdeni, amik nagyon alapok és idővel folyamatosan bővíteni fogom ezt a bejegyzést. Ha bármi kérdés lenne szívesen válaszolok. ^-^



Fűszerek:
5 fűszer keverék = tartalma: csillag ánizs, kasszia, szecsuáni bors, gyömbér, szárított fokhagyma.
sötét és világos szójaszószok = ízesítő, hipermarketekben beszerezhető, két színváltozata azért létezik, mert a sötétet legtöbb esetben húsok pácolásánál használják, a kész ételek ízesítéséhez inkább a világosat, persze itt is van kivétel. Sötét szójaszósz használatakor mindig vigyázzunk, az ételt csak kóstolás után sózzuk, ha úgy érezzük, mert szinte mindegyik eléggé sós ízű.
chilli = hipermarketekben beszerezhető, akár cserepes változatban, vagy por formájában is.
oyster szósz = osztriga szósz.
rizsecet = balzsamecettel vagy almaecettel helyettesíthető.
gyömbér = hipermarketekben beszerezhető.
rizsbor = száraz sherry-vel helyettesíthető.
hoinsin szósz = Ez egy kész szósz, amit pácoláshoz, vagy mártogatósként is használhatjuk. Cukor, ecet, fokhagyma, szójababpaszta és fűszerek keverékéből áll.
babpaszta = szójababból készítik.
fokhagymapaszta = ugyanaz, mint a hagyományos fokhagymakrém.
szecsuáni bors = szecsuáni bors fajta ^-^ (nagyon erős).
bors = borsból leginkább a fehér, őrölt borsot használják.
Koriander = hipermarketekben beszerezhető, akár cserepes változatban is.

Olajak:
szezámolaj, mogyoróolaj = sütéshez, hipermarketekben beszerezhető. Esetleg egyszerű napraforgó olajjal helyettesíthetjük.

Zöldségek, gyümölcsök, egyebek:
pak choy = az egyik legkedveltebb káposzta féle. Hipermarketekben beszerezhető, de helyettesíthetjük bármilyen káposztával.
kínai gombák = ha tehetjük inkább ne helyettesítsük. A hipermarketekben nagyon finom szárított és konzerv gombákat lehet kapni.
ananász = ennek örülök a legjobban. Az ananász (hál istennek) bár honnan beszerezhető, akár a "sarki zöldségestől" is. Én csak annyi javaslatot tennék, hogy nyugodtan vegyük meg a zöldségesnél az egész ananászt, mert teljesen más íze van, mint a konzervnek (én a konzervet nem is használom).
hagyma = leggyakrabban az újhagymát használják, de vannak ételek, ahol a vöröshagymát, bár ilyenkor nem apróra, hanem nagyobb kockákra vágják.
kesudió = szintén már bárhol beszerezhető, de helyettesíthetjük egyszerű földimogyoróval is, csak ne a sóssal.
paprika = leggyakrabban a kaliforniai paprikát használják, bármilyen színűt, a másik gyakran használt a chilli paprika, amit akár szárítva, akár frissen is az ételbe tesznek. Szintén cserepben is megvásárolható.
babcsíra = nagyon közkedvelt, szinte minden ételbe bele főzhetjük és nagyon finom salátát készítenek belőle. Ez is bárhol megvásárolható.
sárgarépa = szintén nagyon szeretik és ezt tényleg minden ételhez használják, hihetetlenül vékony csíkokra vágva.
bambuszrügy = viszonylag semleges ízű. Konzerv formában, többféle formára vágva vagy akár egyben is kapható.
kukoricaliszt, kukoricakeményítő = vízzel elkeverve eléggé ragadós masszát képez, (ezért bizonyos esetekben nem helyettesíthető) ettől lesznek a levesek, szószok szirupszerűek. Egyébként használhatunk hagyományos finom lisztet, bár én azt ajánlom, vegyük meg inkább a kukoricalisztet.
méz = ebből aztán tényleg nyugodtan válogathatunk ^-^
cukor = szintén, mint a méz, bár inkább a barna cukrot használják.
tojás = nagyon változatosan használják. Panírozástól kezdve, a köreten keresztül szinte mindenféle formában megjelenik az étlapukon.
tofu = szójababból készítik. Húsok mellé is használják, de akár hús helyettesítésére is alkalmas. Bárhol beszerezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...